1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 5 август 2017 г.

Боровинкова панакота (Blueberry Panna Cotta)


Необходими продукти:
За 4-тири порции
За първия слой:
10 грама желатин
300 милилитра сок от боровинки
100 милилитра вино розе
2 чаени лъжички захар
2 супени лъжици боровинки
За втория и третия слой:
8 грама желатин
200 милилитра сметана 30% масленост
200 грама заквасена сметана
50 грама бял шоколад
3 супени лъжици боровинки
2 супени лъжици захар
Приготвяне:
Пригответе 4 удобни форми с вместимост 200 милилитра с незалепващо покритие.
 
Загрейте виното на среден огън и прибавете към него захарта. Разбъркайте, докато се стопи.

Накиснете желатина за първия слой в 100 милилитра студен боровинков сок. Когато желатина набъбне го затоплете леко в микровълнова фурна, докато стане прозрачен и го прибавете към топлото розе. Прибавете и останалия боровинков сок и разбъркайте добре.

За втория и третия слой, накиснете желатина във 100 милилитра студена сметана. Когато набъне, затоплете леко в микровълновата фурна, докато желатина стане прозрачен. Кипнете на котлона останалата течна сметана, махнете я от огъня и прибавете към нея шоколада. Прибавете към тях и сметаната с желатина. Накрая прибавете заквасената сметана и захарта и разбъркайте много добре. Разделете сместта на две равни части и прибавете към едната част боровинките. Пасирайте до гладък крем.

Налейте по един пръст от боровинковото желе във формите определени за приготвяне на панакотата. Поставете формите в хладилника, за да стегне. Подредете на един ред върху желето от боровинките и полейте отново с желе. Оставете в хладилника, за да се охлади отново.
След това изсипете от боровинковия крем и отново приберете в хладилника, докато се желира.
Последно разпределете и белия крем върху боровинковия и приберете панакотата в хладилника за 2 часа.

За да сервирате панакотата, потопете формичките за 5-10 секунди във вряла вода и ги обърнете върху подходяща чиния.

Да ви е сладко!

1 коментар :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...